Hírek, meghívók, sajtóközlemények

Az Országgyűlés napirendi javaslata

Az Országgyűlés 2019. május 27-28-án és június 3-án tartja következő ülését.

 

Itt olvashatják a napirendi javaslatot!

 

Országgyűlés Sajtóirodája

EU pályázat díjkiosztó ünnepség az Országházban

A negyedszázados múltra visszatekintő európai uniós témával foglalkozó országgyűlési pályázat legutóbbi kiírására 2018. december 10-én került sor az Országgyűlés elnöke, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője által. A diákok által feldolgozott témák közül a legtöbb pályamű - minden ötödik - a Visegrádi négyek és a regionális együttműködés kérdését vizsgálta.A díjakat Kövér László, az Országgyűlés elnöke, Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője adta át.

Együttműködési megállapodást kötött az Országgyűlési Őrség a lengyel Sejm őrségével.

Az Országgyűlési Őrség küldöttsége a lengyel testvérszervezet munkájának megismerésére és együttműködési megállapodás aláírására utazott Varsóba a Sejm őrségének, a Straz Marshalkowskának létrehozására elfogadott törvény életbe lépésének első évfordulóján megrendezett ünnepségre. A két szervezet közötti megállapodást Tóth László, az Országgyűlési Őrség parancsnoka és Wojciech Lesnik, a lengyel Sejm őrségének parancsnoka május 20-án írta alá a lengyel fővárosban. Az ünnepséget követően az Országgyűlési Őrség delegációját fogadta Marek Kuchcinski, a Sejm elnöke is.

Elhunyt Nagy Ferenc József volt országgyűlési képviselő

Elhunyt Nagy Ferenc József volt országgyűlési képviselő, az egykori Antall- majd Boross-kormány volt minisztere.


A kisgazda politikus aki 1990 és 1994 között országgyűlési képviselő,1990 májusától 1991 januárjáig földművelésügyi miniszter, majd 1994-ig tárca nélküli miniszter volt 96 éves korában, május 14-én halt meg.

A Házelnöki Érdemjel és az Év Országgyűlési Őre Díj átadása az Országházban

Az Országgyűlés elnöke a Házelnöki Érdemjel ezüst fokozatával tüntette ki Szabó Zoltán László rendőr alezredest, rendőrségi tanácsost, a Terrorelhárítási Központ megbízott általános főigazgató-helyettesét.

Az Országgyűlés elnöke az Év Országgyűlési Őre Díjat adományozta Pádár Attila ogy. főtörzszászlósnak, az Országgyűlési Őrség  szolgálatparancsnokának.

Megemlékezés a Magyarország náci megszállását követő tragikus eseményekről

"Tisztelt Országgyűlés!

 

1994-ben, Magyarország náci megszállásának 50. évfordulóján, Országgyűlési határozat született azzal a céllal, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk a tragikus történelmi korszak eseményeire és áldozataira.

 

1944. március 19-én, az akkor már ötödik éve zajló második világháború eseményei sodrában a német hadsereg megszállta Magyarországot. Elfoglalták a stratégiailag fontos helyszíneket, Budapest utcáin idegen ország katonái masíroztak és harci járművei dübörögtek. Megkezdődött a háborúellenes és németellenes politikusok, értelmiségiek üldözése, a magyar társadalomtól megvonták a még létező emberi és polgári jogait, tovább szigorodtak a zsidóságra vonatkozó rendelkezések. Milliók kényszerültek menekülésre, bujkálásra, a lakosság nap, mint nap a közvetlen életveszéllyel nézett szembe....

A Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma ülést tartott az Országházban

Napjainkban az erőforrásokért zajló világpolitikai küzdelemben "az alávetésre és kifosztásra szánt" Európa ellen újszerű, 21. századi hadviselés folyik, amelyben elsődlegesen nem a területet, hanem a tudatot akarják megszállni - mondta Kövér László a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fóruma (KMKF) pénteki budapesti plenáris ülésén.

Ünnepi nyitva tartás

Március 15-én az Országház-látogatás szünetel.


Március 16-án, a nemzeti ünnep alkalmából nyílt nap lesz az Országházban. Az érdeklődők 10:00 és 17:00 óra között ingyenesen tekinthetik meg a díszlépcsőházat, a kupolacsarnokot és a Szent Koronát. A nagy érdeklődésre való tekintettel sorban állás várható.
A nagy érdeklődésre való tekintettel sorban állás várható.

Az Országgyűlés napirendje

Az Országgyűlés 2019. március 4-5-én és 11-én tartja következő ülését.

 

Itt olvashatják a napirendet!

 

Országgyűlés Sajtóirodája

Elhunyt Kapronczi Mihály, volt országgyűlési képviselő

Életének 73. évében, 2019. február 6-án elhunyt Kapronczi Mihály, agrármérnök, volt országgyűlési képviselő.

Kapronczi Mihály 1994-ben került az Országgyűlésbe kisgazdapárti politikusként Hajdú-Bihar megye listájának első helyéről. A megye lakossága a Kárrendezési Hivatalnál végzett munkájáról ismerhette.

1995. márciusáig volt az FKGP képvisleője, azt követően független, majd 1998-tól a MIÉP parlamenti frakciójának alapítójaként és az országgyűlés jegyzőjeként folytatta parlamenti munkáját.
Az aktív politizálással 2002-ben felhagyott, ezután családjának és mezőgazdasági szakmai tevékenységének élt.