Évfordulók – 125 éve született Sulyok Dezső ügyvéd, kisgazdapárti politikus

1897. március 28-án született Sulyok Dezső ügyvéd, kisgazdapárti politikus.

Sulyok Dezsőt 1935-ben a kormánypárt színeiben választották országgyűlési képviselővé Pápán. Nem sokkal később Gömbös Gyula politikája ellen tiltakozva kilépett a pártból, majd 1937-ben az FKGP-hez csatlakozott. A parlamentben következetesen ellenezte a zsidótörvényeket. A német megszállás idején két hónapra internálták, a nyilas hatalomátvételt követően rejtőzködni kényszerült. A háború után az FKGP-ben beválasztották az országos pártvezetésbe, az 1945. novemberi választáson bekerült a Nemzetgyűlésbe. 1946. március 12-én a Baloldali Blokk nyomására több társával együtt pártjából is kizárták, Sulyok ezután a kizárt politikusok által létrehozott Magyar Szabadság Párt elnöke lett. Az 1947-es választáson nem indulhatott egykori Magyar Élet Párt tagsága miatt. Augusztus 14-én, a politikában teljesen ellehetetlenítve és érzékelve a folyamatok várható további irányát, az Egyesült Államokba emigrált. Itt 1948 és 1950 között ő volt az Amerikai Magyar Népszava főszerkesztője, emellett az emigráns Magyar Nemzeti Bizottmány munkájában is részt vett. Sulyok Dezső 1965. május 18-án hunyt el New Yorkban.

Sulyok Dezső, a nemzetgyűlés Politikai Bizottságának tagja előterjeszti a Magyarország államformájáról szóló törvényjavaslatát, 1946. január 30.
Sulyok Dezső, a nemzetgyűlés Politikai Bizottságának tagja előterjeszti a Magyarország államformájáról szóló törvényjavaslatát, 1946. január 30.
Forrás: MTI/Bartos Gyula

Az Évfordulók sorozat korábbi cikkei itt érhetők el.